Skip to main content

Liliowe kulinaria w "Starówce"

Opublikowano: 31.05.2022

W ramach projektu „Co słonko widziało - promocja twórczości Marii Konopnickiej" Liliowe Kulinaria zawitały do Filii „Starówka”. Warsztaty z foot artu (sztuki kulinarnej) poprowadziła Pani Liliana Kopczyńska-Olbryś.

Warsztaty przeprowadzone zostały w oparciu o wiersz Marii Konopnickiej „Pszczółki”. W zajęciach udział wzięły dzieci z klas 3 Szkoły Podstawowej Nr 1 w Koninie.

Podczas spotkania dzieci dowiedziały się jaką rolę w przyrodzie spełniają pszczoły, gdzie żyją, czym się zajmują i jakie produkty wytwarzają. Dzieci poznały różne rodzaje owadów, dowiedziały się czym się różni pszczoła od osy i jak należy się zachowywać, gdy blisko nas są pszczoły. Były rozmowy o właściwościach miodu, pyłku pszczelego i wosku i do czego służą. Dzieci dowiedziały się dlaczego ich praca jest tak bardzo ważna dla ludzi.

Tematem przewodnim warsztatów był wiersz „Pszczółki”, dlatego dzieci z przygotowanych produktów wykonały na talerzu smakowity deser - pszczołę. Do wykonania deseru posłużyły: banan, mandarynka, borówki, winogrona, wafle ryżowe i miód. Było przy tym wiele zabawy i radości. Pszczoły wyszły prześlicznie, każda jedyna w swoim rodzaju i bardzo smakowita. Na zakończenie nastąpiła degustacja wykonanych deserów owocowych.

Dziękujemy wszystkim za aktywny udział w warsztatach.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.